Het verhaal van (personal) trainster: Annelot

"Ik ben van mezelf gaan houden"

“OH MIJN GODJE, This is really happening!” Het is Goede Vrijdag als deze tekst op Instagram verschijnt. Annelot - “noem me maar Lot” - toont zich met een persoonlijk verhaal kwetsbaar, maar is tegelijkertijd zo trots als een pauw. Het gaat gebeuren. Ze gaat ervoor. Ze gaat zich fulltime richten op training geven. 

Geschreven door Jitse Bos

Annelot is 28 jaar en een van de nieuwste trainers van The Body Studio. Met haar herkenbare lach staat ze veelal in de gym op de Dappermarkt fanatiek les te geven. De energie spat er vanaf. Het kan niet zo zijn dat je niet wordt gemotiveerd als Annelot instructies geeft. 

Maar dat is ruim twee jaar geleden wel anders. Annelot werkt in de horeca, leeft ongezond, heeft last van veel overgewicht en is ook niet helemaal gelukkig. De combinatie van haar slechte mentale en fysieke gezondheid zorgde ervoor dat het alleen maar minder ging. 

“Het begon allemaal door een knieblessure. Ik kreeg toen ik 15 was met kickboksen een trap op mijn knie. Het werd een chronische blessure. Ik ben sindsdien minder gaan sporten, ging veel stappen en dronk veel alcohol”, vertelt ze op het terras van de Ysbreeker in Amsterdam. 

Dat gaat jaren zo door, tot corona de hele wereld platlegt. “Ik was tijdens de eerste corona lockdown met mijn mentale gezondheid bezig, met therapie. Maar ik dacht toen: als ik mentaal sterker wil worden, moet het ook fysiek. Ik wilde alles gaan aanpakken.” 

Personal training

Annelot krijgt personal training bij haar fysiotherapeut. “Eerst vond ik dat heel eng. Je voelt je toch heel onzeker. Je voelt je een dik meisje dat aan het sporten is. Ik was heel zelfkritisch. Ik dacht: ik kan dit niet. Ik werd echt op de feiten gedrukt. Ik was toen 25 jaar. En de weegschaal was confronterend. Als ik iets niet kan, dan vind ik het stom. Maar dat is meer omdat ik er dan onzeker over ben. Uiteindelijk kan ik het wel, maar de weg ernaartoe is zwaar.” 

Maar de eerste kilo’s vliegen er al vrij snel vanaf. “Toen kreeg ik meer vertrouwen. Het was niet alleen trainen, het had ook met voeding te maken, ik ging minderen met alcohol… Dat hielp ook. Ik had één afspraak met mezelf: je gaat altijd naar personal training, ook al je bent het hele weekend losgegaan. Toen ik dat consistent deed, was het niet erg meer.” 

“Ik kan wel wat!” 

Daarna komt het moment dat ze het sporten ook echt leuk begint te vinden. “De personal trainer liet me op mijn gemak voelen. Op een gegeven moment had ik deadlifts met 70 kilo gedaan. Ik dacht toen: ‘Ik heb wel overgewicht, maar ik ben ook heel sterk. Ik kan wel wat!’ Toen heb ik een Onefit-abonnement genomen. En toen ging ik dus ook voor het eerst naar The Body Studio.” 

Bij The Body Studio voelt Annelot ook vertrouwen, iets wat belangrijk blijkt in haar traject. “Je wordt serieus genomen, ook al ben je niet fit. Dat vind ik heel fijn.” 

Maar dan volgt een nieuwe lockdown. 

“En toen merkte ik dat ik het heel vervelend vond. De therapie ging op dat moment goed, sporten ging goed. Ik heb me toen volledig gestort op de workouts in de buitenlucht. Ik stond er gewoon vijf keer per week te trainen. Ik was echt topfit. Ik merkte dat ik er veel plezier uithaalde. En ik zag de trainers daar en ik dacht: dit lijkt me heel leuk om te doen! Om mensen les te geven, helpen met afvallen."

“Ik was van 34 procent lichaamsvet naar 17 procent gegaan. Echt sick.”

Het is voor Annelot het moment dat de knop echt omgaat. Zelf wordt ze fitter en fitter en langzaamaan werkt ze, zonder dat ze het door heeft, aan een carrièreswitch. 

Hoewel ze voor zichzelf al wel heeft bepaald dat ze les wil gaan geven, trapt ze nog even op de rem. “Ik wilde eerst kijken waar ik zou staan na een jaar. Ik wilde kijken hoeveel ik kon afvallen in een jaar tijd. Ik had het streefgewicht van 65 kilo zo goed als gehaald. En ik was van 34 procent lichaamsvet naar 17 procent gegaan. Echt sick.”

Maar de positiviteit werkt vervolgens negatief. De angst dat de kilo’s er weer aanvliegen heerst. Annelot leeft strenger en strenger. “Maar op een gegeven moment wordt dat zo obsessief dat juist dat weer ongezond werd. Dat speelde rond oktober van afgelopen jaar. Toen naar de diëtist gegaan. ‘Volgens mij gaat het niet helemaal lekker’, zei ik. Het scheelde dat ik er inmiddels makkelijk over kon praten. Ik wist dat het niet goed was. Dus ik ging er gelijk mee aan de slag. Het was minder eng of erg om er hulp voor te zoeken. Dat is wel iets wat ik heb geleerd. Je hebt alleen je zelf ermee als je niets doet.”

Met de diëtist vindt ze een manier van aanpak. Een goede balans. “Ik kan goed voor mezelf zorgen, zonder dat het een obsessie wordt. Ik weet wanneer ik zacht voor mezelf mag zijn en ik weet wanneer ik een schop onder mijn kont nodig hebt." 

Bende

En nu is ze trainer, iets wat ze soms nog steeds niet kan geloven. “Het was ruim twee jaar geleden zo’n bende in mijn leven. Ik had niet verwacht dat ik hier mijn werk zou van gaan maken”, zegt ze met een trotse lach. “Ik vind het zelf een soort van een grote grap, hoe dit allemaal is gelopen. Alles wat ik aan het doen ben, gebeurt gewoon. En het werkt allemaal!” 

Bij The Body Studio weten ze wel wat ze aan het doen is, want Sjoerd geeft haar al het vertrouwen. “Dat vind ik heel bijzonder. Ik doe nu ook een opleiding. MILO, dat is een studie in de Vondelgym. Een opleiding van zeven maanden, allesomvattend. Personal training, groepstraining, voeding, anatomie en eens per drie weken heb je een praktijkdag. Het bevalt goed!” 

Trots

Waar ze het meest trots op is? “Ik ben meer van mezelf gaan houden. Het klinkt standaard, maar ik ben meer in contact met mezelf. Ik weet hoe ik het beste voor mezelf moet zorgen. Dat ik die vaardigheid nu heb, daar ben ik trots op. En ik heb nu bij The Body Studio een eerste PT-klant. En zij zei: jij doet dit al jaren! Maar toen heb ik uitgelegd dat het toch anders zit. Al met al kan ik mijn levenservaring goed gebruiken in mijn lessen.” 

Annelot deelt haar ervaringen op Instagram en ze merkt dat ze daarmee ook andere mensen inspireert. "Ik merkte hoeveel mensen zich betrokken voelden. Problemen mogen er gewoon zijn. We zijn allemaal mensen. En dat maakt het ook zo leuk om trainer te zijn, om andere mensen te helpen." 

En nu is het roer om. Weg uit de horeca. De volledige aandacht ligt nu bij het sporten. “Ik wil nog meer leren. Ik geef nu al anders training dan twee maanden geleden. Dus mensen, kom snel langs zou ik zeggen.” 

Check Annelot haar nieuwste post!

P.S. Ben je enthousiast geraakt van dit verhaal en wil je persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk altijd. Maak een afspraak met Sjoerd of Menno en zij zullen de mogelijkheden met je doornemen.

6 Weeks Kickstart Traject

The Body Studio Zuid

Heemstedestraat 12, 1058NM Amsterdam

The Body Studio Oost

Dapperstraat 271, 1093BS Amsterdam

Mail: info@thebodystudio.nl

Tel: 020 215 7148 (Ook via whatsapp bereikbaar op dit nummer!)