Trainer Daan -
"
Ik wil mensen inspireren of iets mee kunnen geven"

Bij The Body Studio werken veel trainers. En hoewel je ze vaak ziet, je zult niet alles over ze weten. Dit keer praten we bij met Daan. Hij is 27 jaar, woont in Amsterdam en bijna drie jaar trainer bij The Body Studio. 

Wat doe je nog meer naast The Body Studio?


“Ik ben creatief producent, op freelancebasis. Ik werk voornamelijk voor muziek- en filmevenementen. Ik organiseer verschillende festivals door het jaar heen. Enerzijds is het technische productie, anderzijds het creatieve gedeelte. Wat hebben we ervoor nodig? Wie hebben we ervoor nodig?”


Dus de corona heeft jou op zakelijk gebied wel te pakken gehad? 


“Ja, ik zat wel in de hoek waar de zware klappen vielen. Ik had net voor de coronapandemie besloten om naast mijn werk als creatief producent ook als sporttrainer aan de slag te gaan, om ook op een andere manier geld te verdienen en om een fijne uitlaatklep te hebben. Bovendien heb ik veel sport gedaan, ben ik ontzettend geïnteresseerd in sport. Ik kijk en volg bijna alles. Ik heb sportmanagement en ondernemen gestudeerd. Eigenlijk een economische opleiding met een sausje sport erbij.”


Je bent ook bij The Body Studio begonnen met sportles geven?


“Ja. Ik was hier eerst zelf aan het sporten. Op een gegeven moment gingen er trainers weg, ik was er best geregeld, ik zocht ook een tweede inkomstenbron om iets minder afhankelijk te zijn van mijn andere werk. Dat is namelijk op projectbasis. Chantal ging hier weg. En ze vroeg aan mij: kan jij het niet overnemen? Ik zie je het helemaal doen. Toen heb ik met Sjoerd gesprekken gevoerd. Ik heb ook andere cursussen gedaan, ook sportspecifieke.”


Je zegt dat je een eigen visie hebt. Leg dat eens uit. 


“Dat is eigenlijk ontstaan na mijn - of door mijn - studentenleven. Dat is een leuke tijd, daar geniet je van. Maar je sport langzaam minder en minder. Op een gegeven moment stond me dat zo tegen. Ik zat minder goed in mijn vel. Ik kon niet goed bewegen. Toen ben ik heel erg dicht bij me zelf gekomen. Hoe zit dit? Het heeft me enorm geïnspireerd om daar meer over te leren. Ik ben er pijnlijk achtergekomen dat ik - ondanks dat ik dacht dat ik ontzettend fit was - er nog een hele wereld voor me openlag. Dit doordat ik in aanraking ben gekomen met yoga, bikram yoga en crossfit.” 


Gebruik je dat nu ook in je lesstof?


“Het gaat bij mijn lessen om de kwaliteit van bewegen en niet om de kwantiteit of kracht. Ik wil mensen inspireren of iets mee kunnen geven waarbij ze denken: ‘Hee, een oefening moet echt zo, ik heb het altijd anders gedaan.’”


Dus je bent ook heel veel aan het corrigeren tijdens een les?


“Alleen maar. Dat is wel mijn kenmerk. Ik ben vrij aanwezig. Daar moet je wel van houden. Ik denk dat vele leden het zullen beamen.”


Adam, die de vorige keer werd bevraagd, had een vraag voor jou. ‘Daan houdt zich bezig met ademhalingstechnieken. Hoe past hij het toe en waarom is het goed om je daarmee bezig te houden?’


“Dat komt heel erg uit het yoga. Ik heb trainingen gedaan. Toen ik doorkreeg dat ik zo ontzettend beperkt was in mijn eigen beweging, wilde ik kennis krijgen van mijn eigen lichaam. Wat kan ik wel, wat kan ik niet? Ademhalen is net zo fundamenteel als bewegen. Het is een van de factoren om andere dingen beter te kunnen. Dus door te focussen op wat je moet doen, dan kan je het ook beter uitvoeren en langer volhouden. Als je alleen maar aan het in- en uitademen bent met een hoge hartslag, dan zit je jezelf weleens in de weg met trainingen. Op het moment dat je vol met lucht zit en je wil in een squat zitten, dan werkt dat elkaar tegen. Dus door op een goede manier te ademen, kan je oefeningen nog beter uitvoeren. En dit doe je door te letten op je concentratie, je kan je pijn uitschakelen en richten op wat je moet doen.”


Pas je dat nu veel toe?


“Alleen maar. Ik heb het 100.000 keer gezegd. Vergeet niet te blijven ademen. Bijvoorbeeld: sommige poses in het yoga zijn onhaalbaar als je niet goed ademt.”


De circuittrainingen en met name de BBB-lessen hebben veel vrouwelijke deelnemers. Wat zou je willen zeggen tegen de mannen die niet voor deze lessen kiezen?


“Ik wil alle mannen meteen uitnodigen om naar de BBB-trainingen te komen. Doe het twee keer per week, misschien vaker dan je lief is.”


Er is een beeld dat die lessen alleen voor vrouwen zijn. Begrijp je dat?


“Ja, dat begrijp ik. Dat is een cultuurtje. Geef aandacht aan de plekken van lichaam die minder interessant zijn. Dus zorg dat je investeert in alle delen van je lichaam.”


Word je door BBB-trainingen beter in krachttraining?


“Honderd procent. Omdat je een vollediger lichaam krijgt. Het heeft tientallen voordelen. De ontwikkeling van elk gewricht is essentieel voor de uitvoering van opdrachten. En dat komt dan ook weer samen met ademhalen. Als je leert goed te bewegen, heb je de perfecte basis om sneller, mooier en atletisch sterker te worden.”


Wie moet de volgende keer vragen beantwoorden?


“Ik zou het leuk vinden om Wieke aan te wijzen.”


Wat zou een leuke vraag zijn voor Wieke? 


“Ik ben wel heel erg benieuwd hoe Wieke haar eigen trainingen in haar week plant. Ze is elke dag ontzettend actief. Dus hoe deelt ze haar week in?”

P.S. Ben je enthousiast geraakt van dit verhaal en wil je persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk altijd. Maak een afspraak met Sjoerd of Menno en zij zullen de mogelijkheden met je doornemen.

Ja, ook in de lockdown gaan we door! - We bieden een leuk en ruim aanbod aan outdoor lessen en alle begeleiding die ervoor nodig is om jou FIT door deze lockdown heen te krijgen.

Juist nu is er niets belangrijkers dan je lichaam goed onderhouden.

Of we corona ooit gaan verslaan.. Daar doe ik geen uitspraken over.

Maar één ding is zeker: Hoe fitter jij bent, hoe beter jij corona aan kan!

Ayway, wil jij extra begeleiding? Check dan even ons coaching's traject.

8 Weeks Coachings Traject

The Body Studio Zuid

Heemstedestraat 12, 1058NM Amsterdam

The Body Studio Oost

Dapperstraat 271, 1093BS Amsterdam

Mail: info@thebodystudio.nl

Tel: 020 215 7148 (Ook via whatsapp bereikbaar op dit nummer!)