Sporten met een handicap

Er zijn dingen in het leven waar je geen invloed op hebt. Als je bijvoorbeeld geboren wordt met een handicap. Neem het verhaal van Emre. Hij bewijst dat je het leven met een beperking minder vervelend kan maken door hard te trainen. 

De inmiddels 34-jarige Emre werd geboren met cerebrale parese. Letterlijk vertaald: ‘met betrekking tot de hersenen’ en ‘krachtverlies’. 

Het is een aandoening waarbij je van jongs af aan moeilijk kan bewegen omdat je je spieren niet goed kunt aansturen. Het ontstaat door een beschadiging in de hersenen. In Nederland worden jaarlijks zo’n 400 baby’s met cerebrale parese geboren.

Emre is geboren en getogen in Istanboel en zo’n acht jaar geleden naar Amsterdam verhuisd. “Ik werk in Nederland als CTO bij een technologiebedrijf”, zegt hij. “Omdat ik voor mijn werk de meeste tijd moet zitten, begon ik mijn mobiliteit te verliezen. Door mijn handicap, cerebrale parese, wordt dat versterkt.”

Om die reden zocht Emre naar een gym om te werken aan zijn mobiliteit. “Ik moet minimaal twee keer per week trainen met een coach. Ik was daarom op zoek naar een goede sportschool en goede trainers. Ik had het geluk dat ik Sjoerd en Menno vond.”

Voor hen was dat natuurlijk ook iets anders dan ‘normaal’. Niet iemand die wil afvallen. Niet iemand die zich puur en alleen richt op meer spiermassa. Nee, het vraagt om een andere vorm van coaching. Dat zag Sjoerd ook direct.

“Toen Emre binnenkwam zagen we natuurlijk meteen dat hij beperkingen heeft. Ik vond dat zelf meteen een uitdaging om daarmee aan de slag te gaan”, zegt hij.

“In zulke gevallen kan je iemand namelijk helpen om zijn leefkwaliteit flink te verhogen. Wat je kan en hoe het lichaam reageert is altijd afwachten, want ik kan natuurlijk niet zien wat er beschadigd is.”

De samenwerking beviel direct goed en er ontstond een klik. Inmiddels sport Emre al twee jaar bij The Body Studio. “En ik kan wel zeggen dat Sjoerd en Menno goede vrienden van mij zijn geworden”, benadrukt Emre. 

“Hun kennis en professionaliteit zijn boven de maatstaven. Verder zijn het geweldige mensen en dat maakt het sporten ook nog eens zo leuk.” 

Maar wat zijn de verschillen met toen en nu? Emre had heel veel moeite met lopen, maar is nu al veel mobieler geworden. “Ik kan verdere afstanden lopen en op verschillende terreinen lopen. Denk aan heuvels of afdalingen. Dat kon ik eerder niet.” 

Sjoerd legt uit hoe ze te werk zijn gegaan. “We zijn begonnen met de basis. Met standaard krachtoefeningen. Een gemanipuleerde squat, body row en farmers walk.”

Emre vult aan: “Lunges, push-ups en wall-sits waren extreem moeilijk voor mij in het begin. Maar nu is het anders. Nu kan ik ze veel beter aan.” 

Sjoerd ziet Emre nog altijd progressie boeken. “Wat mij verbaasde is dat hij dus elke training progressie boekt, dat zijn lichaam dus erg goed adapteert. Je ziet hem elke training stappen maken, zowel in kracht als in coördinatie en mobiliteit.”

En dus is Emre een uitstekend voorbeeld van iemand die positief in het leven staat en ondanks een aangeboren aandoening het zichzelf veel gemakkelijker kan maken. Alles door (slechts) twee of drie keer per week de sportschool in te duiken.

Sjoerd: “Emre laat zien dat doorzettingsvermogen echt loont. Dat waar je ook vandaan komt je stappen kan maken en je lichaam beter kan laten functioneren en fitter kan worden, zowel fysiek als mentaal.”

En dus hoopt Emre mensen met een aandoening te inspireren. "Als mensen met een soortgelijke aandoening dit lezen, kan ik ze aanraden te gaan sporten. The Body Studio is een vriendelijke omgeving met trainers van goede kwaliteit. Ze moeten niet verder zoeken. Hier moeten ze zijn.” 

P.S. Ben je enthousiast geraakt van dit verhaal en wil je persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk altijd. Maak een afspraak met Sjoerd of Menno en zij zullen de mogelijkheden met je doornemen.

8 Weeks Coachings Traject

The Body Studio Zuid

Heemstedestraat 12, 1058NM Amsterdam

The Body Studio Oost

Dapperstraat 271, 1093BS Amsterdam

Mail: info@thebodystudio.nl

Tel: 020 215 7148 (Ook via whatsapp bereikbaar op dit nummer!)