Stel een doel

“Begin met het einde in gedachten.”

De één wil gespierder worden, de ander wil afvallen. De één traint voor een marathon en de ander wil gewoon fit blijven om bourgondisch te kunnen leven. 

Je hebt altijd wel een doel. Hoe groot of klein dat doel ook is. Een doel stellen werkt motiverend en zonder doel zou de motivatie snel verdwijnen. Het brengt je verder. 

En om een mooi voorbeeld te geven van een ultiem doel, wil ik - nu de zomer volop in het teken staat van de Olympische Spelen - graag een bijzonder verhaal met jullie delen. 

We moeten naar het jaar 2016. De Italiaan Gianmarco Tamberi, hoogspringer van beroep, verkeert in grootse vorm. Hij is een van de kanshebbers voor een gouden medaille bij de Spelen in Rio de Janeiro.

Maar bij een toernooi vlak voor de start van die Spelen van Rio gaat het heel erg mis. Hij springt over 2 meter 39 (een persoonlijk record) en bij een poging om dat record aan te scherpen breekt Tamberi zijn enkel.

Weg droom.

Weg Olympische Spelen.

Op het gips dat hij krijgt voor zijn gebroken enkel schrijft hij ‘Road to Tokio 2020’. Een doel. Een uitzicht. Een missie. Tamberi moet en zal op de Olympische Spelen uitkomen.

In 2017 begint Tamberi aan zijn rentree, maar het gaat maar moeizaam. Bij een wedstrijd in Parijs ziet hij het niet meer zitten. Hij is ontroostbaar. 

Dan ontmoet hij Qatarees Mutaz Essa Barshim, die ziet hoe zwaar Tamberi het heeft. Hij wil hem helpen. En ondanks dat Tamberi daar eerst niets van wil weten, laat hij Barshim toch zijn verhaal doen. 

“Probeer het niet te overhaasten. Je had een grote blessure, je bent alweer terug in de Diamond League. Dat had niemand verwacht. Maar nu moet je je tijd nemen, verwacht niet te veel te vroeg van jezelf. Kijk maar wat er gebeurt.” 

Barshim heeft namelijk hetzelfde een doel. Olympisch goud. Het lukte hem nog niet. Wel een keer brons en zilver, maar goud won hij nog nooit. 

Ze worden vrienden. Tamberi zit er mentaal doorheen, het herstel duurt lang. Als zijn enkel genezen is, durft hij lange tijd ook niet te springen.

Maar Barshim zorgt ervoor dat Tamberi zijn vertrouwen terugkrijgt en weer verder gaat met de sport waar hij zo goed in is. 

Een jaar later. Het is 2018. Het ongelooflijke gebeurt. Barshim raakt ditmaal geblesseerd. Ook aan zijn enkel. Exact dezelfde blessure. 

Barshim herstelt wel snel. En hij is vrijwel direct na zijn rentree weer op zijn oude niveau. In 2019 wordt hij zelfs wereldkampioen.

En Tamberi? Het wil maar niet vlotten. Toch wil hij het niet opgeven. Hij kijkt sindsdien iets vaker naar zijn gips, waar vanwege het verplaatsen van de Spelen de tekst ‘Road to Tokio 2020 2021’ op staat geschreven. Dat geeft hem moed. 

Al die jaren getraind. Voor niets? Nee. Dat wil Tamberi niet. Al snel zet hij een knop om en in de aanloop naar de Spelen vindt hij zijn vorm terug.

Zondag 1 augustus 2021. De finale van het hoogspringen. Er voltrekt zich een wonder. Zowel Tamberi (die het gips als aandenken op de baan heeft liggen) als Barshim springt over 2 meter 37 en redden het allebei tot drie keer toe niet om over 2 meter 39 te springen.

En opvallend moment volgt.

Een jurylid vertelt de mannen dat er twee opties zijn. Een jump-off. Of…

“Kunnen we twee keer goud krijgen?”, is Barshim hem voor.

“Ja”, antwoordt het jurylid. 

“We schrijven geschiedenis, vriend. Olympisch kampioen”, zegt Barshim tegen Tamberi.

De vrienden kijken elkaar aan. Het is een heel kort, maar intiem genoeg om te zien hoe bijzonder het is. 

Ze vliegen elkaar in de armen. Tamberi weet niet waar hij het zoeken moet en schreeuwt het uit van geluk, terwijl hij over de atletiekbaan rolt. Barshim snelt naar zijn geliefden op de tribune en ook hij viert zijn olympische titel. 

Een sprookje is geboren. En zonder doel was dit nooit gebeurd. 

Tot de volgende keer.

Groet,
Jitse

VIDEO: Bekijk hier de beelden van dit bijzondere moment

P.S. Ben je enthousiast geraakt van dit verhaal en wil je persoonlijk advies? Dat kan natuurlijk altijd. Maak een afspraak met Sjoerd of Menno en zij zullen de mogelijkheden met je doornemen.

8 Weeks Coachings Traject

The Body Studio Zuid

Heemstedestraat 12, 1058NM Amsterdam

The Body Studio Oost

Dapperstraat 271, 1093BS Amsterdam

Mail: info@thebodystudio.nl

Tel: 020 215 7148 (Ook via whatsapp bereikbaar op dit nummer!)